Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-02@20:18:18 GMT

اولین تجارتخانه ایران کجاست؟+عکس

تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۹۹۹۳۱۴

اولین تجارتخانه ایران کجاست؟+عکس

«سرای روشن» که از آن به عنوان اولین تجارتخانه ایران هم یاد می‌شود به شهادت کاشی حک شده روی دیوار بالایی آن در سال 1311 ساخته شده و تصویر اهورامزدا در بالای آن نمادی از دوران هخامنشی است.

گروه تفریح و نشاط - سعیده اسدیان: خیلی از ما حداقل یک بار از خیابان ناصرخسرو عبور کرده‌ایم، خیابانی که با توجه به قدمتی که دارد مکان‌های تاریخی زیادی همچون شمس‌العماره و مدرسه دارالفنون را در دل خود جای داده و قدم زدن در آن می‌تواند تهران قدیم را به شما نشان دهد اما شاید کمتر پیش آمده تا در این گشت و گذارها، چشمتان به «سرای روشن» با معماری خاص آن افتاده باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ساختمانی که قدمت آن به دوره پهلوی اول می‌رسد و معماری سر در آن تلفیقی از معماری سنتی ایرانی و ایتالیایی است و اگر آن را تماشا کنید در نگاه اول معماری ساختمان‌های ایتالیایی در ذهنتان تداعی می‌شود.

«سرای روشن» که از آن به عنوان اولین تجارتخانه ایران هم یاد می‌شود به شهادت کاشی حک شده روی دیوار بالایی آن در سال 1311 ساخته شده و تصویر اهورامزدا در بالای آن نمادی از دوران هخامنشی است.

تزیینات ستون‌ها و مجسمه‌ها که الهام گرفته از معماری «باروک» است، بیانگر معماری اروپایی به کار رفته در ساختمان سرای روشن بوده و کاشی کاری‌های سنتی که مخصوص هنر ایرانی است، به بهترین شکل در این بنا به کار رفته تا به عنوان نماینده معماری ایرانی در زیباسازی بنا سنگ تمام گذاشته باشد. 

وارد این سرا که شوید تعدادی مغازه الکتریکی می‌بینید و کمی جلوتر که بروید به حیاط بزرگی می‌رسید که دور تا دور آن مغازه‌هایی قرار گرفته که برخی از آن‌ها بسته‌اند، داخل سرا هیچ ربطی به بیرون آن ندارد و بر خلاف اینکه انتظار دارید با گذر از آن سر در با ابهت و زیبا به ساختمانی با معماری قدیمی برسید ناگهان با بنایی پوشیده از آجرهای سه سانتی مواجه می‌شوید و کف پوش‌هایی که شاید عمرشان به 10 سال هم نرسد.

آقای توکل که یکی از مغازه‌دارهای سرای روشن است، در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید: شکوه این ساختمان را باید پیش از مرمت آن می‌دیدید، آن زمان خیلی زیباتر بود و رنگ و لعاب بیشتری داشت اما تا به حال چند سری آن را مرمت کرده‌اند، یک بار دهه هفتاد بود یک بار هم همین چند سال پیش.

وی در ادامه می‌گوید: « من از کسبه قدیمی روشن هستم، اینجا در قدیم کارهای تجاری انجام می‌شده و طبقه‌ بالا هم دفتر تجار بوده اما حالا از قسمت‌های بالایی چندان استفاده‌ای نمی‌شود و حتی قابل دیدن هم نیست و بعضی جاهای آن به عنوان انبار مورد استفاده قرار گرفته، سرای روشن یک زیرزمین خیلی بزرگ هم دارد که انبار مغازه‌های فعال اینجاست.»

برای تماشای این بنای با شکوه که دقیقاً رو به روی ساختمان دارایی قرار گرفته می‌توانید با مترو خودتان را به ایستگاه پانزده خرداد برسانید و پس از حدود 10 دقیقه پیاده روی به خیابان ناصرخسرو برسید و با گذر از کوچه مروی در سمت راست خود سرای روشن را تماشا کنید.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: معماری ناصرخسرو مدرسه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۹۹۳۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشر صاد با ۱۹۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می‌آید

به گزارش خبرنگار مهر، نشر صاد با ۱۹۰ عنوان کتاب در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور پیدا می‌کند که از این‌تعداد ۳۵ عنوان به‌تازگی منتشر شده‌اند.

۱۸ اثر تازه نشر صاد نوشته نویسندگان نوقلم این انتشارات است که در دوره های خودنویس شرکت داشتند.

رونمایی از کتاب «پایتون» در سرای اهل قلم؛ برگزاری جشن امضا کتاب «بیروط» نوشته ابراهیم اکبری دیزگاه؛ رونمایی از کتاب «اساطیر در متون کهن فارسی» در سرای اهل قلم و نشست های نقد و بررسی و معرفی کتاب «دوران داوری» در سرای اهل قلم از جمله برنامه های جانبی این انتشارات در سی و پنچمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است.

برگزاری اختتامیه چهارمین دوره مسابقه خودنویسی روز سه شنبه ۲۵ اردیبهشت از ساعت ۱۶ در سال جایزه کتاب جمهوری اسلامی ایران از دیگر برنامه های این انتشارات در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است.

کد خبر 6093233 فاطمه میرزا جعفری

دیگر خبرها

  • رتبه‌بندی برترین دانشگاه‌های آسیا منتشر شد/ جایگاه ایران کجاست؟
  • رصد آسمان بر بلندای کوه | بزرگ‌ترین تلسکوپ ایران کجاست؟
  • ماشاالله قصاب کیست و کجاست؟ (+عکس)
  • طرح تو طرح در رویداد طرحی نو، مسابقات معماری در ایران را به بوته‌ی نقد گذاشت
  • آسیب شناسی معماری تنظیم‌گری رسانه در ایران
  • حفظ چنار ۸۰ ساله در پروژه احداث سرای محله باغ فردوس | ببینید چطور گوهر سبز در دل ساختمان ۵ طبقه زنده ماند
  • اولین قبرستان مسلمانان در ایران کجاست؟ + عکس
  • نشر صاد با ۱۹۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می‌آید
  • افق پیش رو در مناسبات با عربستان روشن است
  • یک برگ دیگر از ناکارآمدی های دولت سیزدهم/ تولیدات خودروسازان داخلی کجاست؟